Normes d’ús

Mesura d'aigua

Calen uns 5-6 litres d’aigua per sac de 20k. Comenceu amb poca aigua i aneu-n’hi afegint fins trobar el punt. El punt exacte depèn de la humitat ambiental, del suport i de la manera com ho aplicarem. En general el criteri ha de ser aplicar la pasta el més espessa possible que et permeti treballar.

Amassat

A MÀ

 • posa l’aigua en un cabàs de goma, o dins un carretó
 • aboca-hi el material sec
 • espera uns minuts, que l’aigua es vagi infiltrant
 • amassa enèrgicament amb les mans fins obtenir una pasta homogènia. Afegeix aigua si cal, o si t’has passat d’aigua afegeix més material sec i torna a amassar.

AMB BATEDORA ELÈCTRICA DE BRAÇ

 • posa l’aigua en un cabàs de goma
 • aboca-hi el material sec
 • espera uns minuts, que l’aigua es vagi infiltrant
 • amassa enèrgicament amb la batedora de braç fins obtenir una pasta homogènia. Afegeix aigua si cal, o si t’has passat d’aigua afegeix més material sec i torna a amassar

AMB FORMIGONERA CONVENCIONAL DE BOMBO

 • posa l’aigua a la màquina
 • aboca-hi el material sec a palades mentres va rodant
 • continúa afegint material fins a obtenir la consistència desitjada
 • cada 3 o 4 maquinades hauràs de netejar el fang enganxat a l’interior del bombo

AMB AMASSADORA ORBITAL

 • és la màquina ideal per aquesta feina si hem de fer molta quantitat de pasta
 • posa el material sec a la màquina
 • mentres va voltant vés afegint aigua fins a obtenir la consistència desitjada

Trucs

 • és preferible que la pasta reposi una estona abans d’aplicar-la per tal que l’aigua tingui temps d’anar-se infiltrant entre les partícules d’argila. El temps ideal és d’entre 1 i 12 hores de repós. Per aconseguir-ho, comenceu per fer la pasta. Pots reservar-la en cabassos de goma, en una banyera vella, en un tendal plegat… Mentres reposa, prepareu bastides, escales, proteccions, etc. Si l’obra t’ho permet, fés la pasta d’un dia per altre.
 • no llenceu gens de material: encara que s’assequi, sempre el podreu tornar a amassar. Recolliu el que us caigui a terra i torneu-lo a usar

Aplicació

En qualsevol cas fem assessorament directe als nostres clients, contacta’ns.
També fem cursos i tallers d’aplicació de revestiments d’argila.

En general aplicarem sobre parament humit amb la pala plana (llana) com es fa un revestiment de calç o ciment portland. Preferiblement aplicarem cada capa en 2 o 3 mans, que s’apliquen una sobre l’altra directament, en humit. Després de la última ma farem un remolitat per igualar i si volem un acabat llis farem un lliscat amb la llana. També podem acabar amb un esponjat.

Per a un revoc complet i perfecte haurem de fer primer una capa de redreçat amb un morter base, després una capa de cos i finalment una capa d’acabat. Entre capa i capa esperarem que s’assequi uns dies, després tornarem a humitejar i aplicarem la següent capa amb les dues o tres mans citades.

Les capes sempre es posen per ordre de groller a fi:

1r. capa base, per redreçar la paret (si la paret es prou regular no cal, és imprescindible en parets de pedra o molt velles, amb forats…)

2n. capa de cos, per donar cert gruix i millor planimetria (es pot aplicar directament sobre parets ceràmiques que siguin prou regulars)

3r. capa d’acabat.

Si es vol un acabat menys fi les capes base o de cos poden deixar-se vistes o per pintar. Si ho pintem serà sempre amb pintura transpirable d’argila, calç o silicat.

Solució de problemes

Baixa adherència
Pot passar sobre formigó o altres paraments poc porosos. Cal preparar prèviament la paret amb un escardejat. Per més detalls contacteu-nos.

Fissuració
Si durant l’assecat apareixen fissures, pot ser:
– pasta massa líquida
– assecat massa ràpid (si fa molta calor)
– massa gruix de cop
– mala aplicació (eines no adequades, massa pressió, massa poca…)

Cal comptar que una certa fissuració és gairebé inevitable i no és greu.

Canvis de color
En tractar-se d’un producte natural els colors no sempre són iguals ni homogenis.
Els efectes del treball amb la llana o de diferents materials del suport normalment contribueixen a la bellesa de la imperfecció, pròpia de les tècniques artesanes.

Tot i que no sol passar, si durant l’assecat apareixen canvis sobtats i puntuals de color envieu-nos fotos per whatsapp i mirarem de donar-hi solució.

Cal tenir present que amb l’assecat baixa molt la intensitat del color, això és totalment normal. Si volem mantenir l’efecte mullat podem encerar o posar olis a les superfícies, per a fer-ho demaneu-nos consell.

ELS NOSTRES PRODUCTES

Morter base amb palla

Morter base amb palla

Descripció Morter groller de terra i palla Composició Terra, àrids, palles Presentació Sac de

morter base amb cànem

Morter base amb cànem

Descripció Morter groller de terra, palla i cànem Composició Terra, àrids, palles, canamuixa (tija

Morter de cos

Descripció Morter fi de terra i palla Composició Terra, àrids, palles Presentació Sac de